Catrin Henriksson


Catrin Henriksson prisad till Årets Tränare 2022 på Ryttargalan Grand Hôtel Stockholm
Foto: Roland Thunholm

Juryns motivering till 2022 års Tränarpris:

Catrin Henriksson är både tränare och domare i dressyr samt medlem i Svenska Dressyrtränarklubben. Prisad av Svenska Ridsportförbundet till Årets Tränare 2022!

Catrin är noggrann i allt hon gör, hennes arbete präglas av struktur och hög kvalité. Hon är genuint engagerad och vill hjälpa andra att bli bättre ryttare. För närvarande ligger fokus på utbildning och träning av elever samt fortsatt utveckling av DRESSYRGÅRDEN och DRESSYRSHOPPEN/DESIGNSHOPPEN.

Catrin Henriksson:

Är sedan 2000 bosatt i södra Halland och driver den egna anläggningen DRESSYRGÅRDEN. Håller dressyrträningar här hemma men även på andra platser i södra Sverige. På Dressyrgården arrangeras regelbundet programträningar och dressyrkurser men även egna specialdesignade cuper såsom ”Sikta mot Stjärnorna” och ”God Ridning” för att entusiasmera till ryttarutveckling,  bättre ridning och att träna tävlingslikt. Jag tar i mån av tid även emot hästar på träning. Konsulteras regelbundet av ryttare som letar sadel. Provar sadlar på gården eller hemma hos kunderna. På senare år börjat teckna igen och skapat flertalet skojiga hästmotiv som finns i många hem på muggar, termosar och brickor m.m. Designar även smycken med tydlig ridsportsprägling. Ställer ut DRESSYRSHOPPENS och DESIGNSHOPPENS varor på de stora tävlingarna i Sverige, såsom Elmia, Falsterbo, Flyinge, Friends Arena och Scandinavium men även lokalt på tävlingsplatser såsom Björbäcks RF och Laholms RF.

1989 bestämde jag mig för att arbeta med hästar och ridning på heltid. Eftersom jag ville kombinera mitt hästintresse med arbete utomlands sökte jag jobb hos dressyrtränare i Europa. På så vis fick jag möjligheten att rida och träna många olika typer av dressyrhästar och rida in unghästar. Jag tävlade mycket och förutom ett par DM-tecken i Madrid 1991 och Fontainebleu 1993 har jag med unghästen ”Aramis Grand Champ” vunnit Salon du Cheval 1992 samt Franskt Mästerskap Unghäst 1992 och 1993. Under en period av sex år arbetade jag som beridare och stallchef på olika dressyranläggningar. Hos den amerikanska dressyrtränaren Phillipe Davenport i Madrid, Spanien.  I Pamfou, Frankrike hos Jean-Claude Chèret, fransk dressyrtränare, och Isabelle Judet, internationell dressyrdomare och dåvarande lagledare för det franska dressyrlandslaget. I Erp, Holland hos Sjef Janssen, internationell dressyrtränare, och Anky Van Grunsven, Världsmästare i dressyr, OS medaljör samt flerfaldig World Cup vinnare. Mycket lärorik period som har byggt grunden till mitt stora dressyrintresse och kunskapsbank.  Väl hemma i Sverige har jag tränat en del för Jan Schöneman, IngaMay Bylund och Conrad Schumacher. Min mentor inom dressyrdomeriet är Britt Hammar som regelbundet kommit till Dressyrgården i 20 år.

Jag undervisar ridning på svenska, engelska, franska och spanska. Har undervisat, förberett elever upp till FEI klasser. Några elever har placeringar och vinster i dressyr på Klubb-, Kommun- och Distriktsmästerskap samt ridsportsallsvenskan. Har elever som deltagit i regions- och riksfinal i Mats Mellberg Cup och SvRFs Ride and Learn, Svenskt Mästerskap Children Dressyr, GP-ponny, Svenskt Mästerskap Ponny Dressyr och Ponny Fälttävlan. SM Fälttävlan, Lag SM Fälttävlan och Breeders Fälttävlan Häst. Även sportkörningshästar och voltigehästar med internationella starter och mästerskap. Många fina placeringar i dito och vinster vid Riksfinal Mats Mellberg Cup, SM Fälttävlan Ponny, Lag SM Fälttävlan och Voltige SM. Som sporre till mina elever har jag startat ”70% klubben”, utmärkelserna ”Bästa Utveckling Ekipage” samt ”Champion Rider/Flitigast Elev”.

Jag är av Svenska Ridsportförbundet auktoriserad och licencierad B-tränare i dressyr, Medelsvår B domare och Överdomare i dressyr samt Ryttar- och Dressyrryttartests domare. Av Svenska Ridsportförbundet prisad till Årets Tränare 2022 på Ryttargalan. Medlem i Svenska Dressyrtränarklubben sedan 1995 och haft styrelseuppdrag/sekreterare i många år. Av Axelsons Animal Massage School diplomerad hästmassör samt av Sadelmakarnas Branschorganisation diplomerad sadelinprovare. Dessutom har jag studerat hästens rörelsemönster – struktur och funktion vid Veterinärmedicinska Fakultetet i Uppsala/Ultuna. Under mina år i Frankrike var jag på Les Ecuries du Parc de Chapuis/Pamfou Dressage ansvarig för tävlingssekretariatet i dressyr med bl.a. CDI Pamfou 1992 (med kval till OS i Barcelona) och CDI Pamfou 1993. Givetvis fortbildar jag mig regelbundet och är nyfiken på nya kunskaper som kan vidareutveckla mig i min roll som tränare och coach men även på andra plan för att få en bredare plattform att utgå från.


Min dotter Nathalie Henriksson Lindvall med Harlequin Pride inför SM Children Dressyr Laholm 2020


Min dotter Nathalie Henriksson Lindvall med Carima SM Children Dressyr Flyinge 2021