DCH Tränings- och Tävlingstrappa

För många år sedan (typ 20 år sedan) gjorde jag en tränings/tävlingstrappa för mina elever som en guide för när det är dags att gå vidare i programmen på tävling. Försöker förklara lite snabbt här.

Jag som tränare vill gärna att mina elever befäster sig på nivå efter nivå. Jag instiftade 70% klubben för mina elever just för att de inte skulle hoppa runt i klasserna utan göra klart program efter program. Dressyrprogrammen är tänkt som en utbildningstrappa och många med mig tycker det är ypperligt att följa denna trappa för att utbilda häst och ryttare.

De av mina elever som tävlar brukar ha två program som de arbetar med. Ett som de tävlar i och ett som de praktiserar eller startar i.

Det handlar mycket om att bygga självförtroende hos ryttarna men även hos hästarna – att de är redo både mentalt och kroppsligen för nästa nivå. Att veta vad som krävs i respektive nivå och svårigheterna i respektive program. Att lära sig hur man tekniskt löser uppgifterna i programmen. Sedan kan man ju tycka att i de lägre programmen som LC och LB – att det inte skiljer så mycket men det gör det faktiskt i alla fall i mina ögon.

Med 60% är ritten godkänd men så klart vill man ha mer och se att man är på rätt väg i sin utveckling. Jag vill gärna att eleverna testar Pay and Rid först innan det blir ”skarpt läge”. När man känner sig någorlunda klar så kan man gå över till tävling. Jag vill gärna förbereda eleverna så att de rider på 60% eller mer när de väl åker på tävling.

Har man lägre än 60% DELTAGER man (nu kommer säkert många hoppa på mig men med dessa procenten fyller man ut klassen – såklart kan det vara en extremt tittig häst eller extremt nervös ryttare mm och då behöver man verkligen få mängdträning att vara på tävling men då kanske det är bättre med programriding eller Pay and Ride där man oftast kan få mer tid inne på banan) och man behöver verkligen jobba på att förbättra nivån och inte blanda in fler program. Möjligtvis starta ett lägre program för att få tillbaka självförtroendet och känslan/flytet.

När jag räknar statistik har betygsgrupper med under 60% i snitt röd flagg dvs varning. Mellan 60% men under 65% orange flagg dvs stort behov av förbättring. Mellan 65 men under 70% gul flagg dvs det är mer än godkänt men behöver förbättras. 70% eller mer är grön flagg på dvs nivån är ok och man slipar vidare på precision och att hålla detta snitt.
Jag jobbar mycket med att få upp lägsta nivån. Med statistik ser man tydligt vad det brister. Kanske kan ett annat vägval göra att den betygsgruppen blir bättre – ibland behöver det inte vara så stora förändringar som gör den största skillnaden.

Nivå 1:
Mellan 60-65% tänker jag att man PRAKTISERAR på tävling (att man har en praolapp under kavajen) – man är där och testar hur det är att vara på tävling. Man praktiserar på nivån och lär sig svårigheterna i programmet och tränar vidare på hemma plan. Hemma kan man nosa på ett nytt program men jag skulle avvakta med att presentera det på tävling eftersom denna nivå (60-65%) inte är befäst på tävling än.

Nivå 2:
Mellan 65-70% då tänker jag att man STARTAR dvs man har kommit lite längre och man kanske kan få samma känsla borta som hemma i allafall i delar av programmet. Man kan i vissa rörelser börja slipa på precision. När man är på denna nivå kan man börja praktisera ett nytt program på tävling under förutsättning att man har praktiserat de ingående rörelserna hemma ett tag.

Nivå 3:
70% eller mer – då är du där och tävlar – du tävlar om placering i programmet. När man är befäst på 70% då skall fokuset såklart vara på nästa program som du nu har börjat starta och tanken är att lyfta det mer och mer så att du kan tävla det nya programmet dvs nå 70% eller mer. På nivå 3 bygger du ditt och hästens självförtroende – det är härligt men vill man ha utveckling skall man fortsätta lyfta blicken men ibland ska man dock gå tillbaka till programmet i denna nivå för att hitta flyt, känna sig bra hitta ev formkurva.

Så tänker jag – vet inte om det blev tillräckligt utförligt presenterat men det är lite tänket som Eric Lette satte ord på en gång:
”Ingen kommer ihåg om du startat ett högre program med mediokra procent men alla kommer ihåg när du fick 70% även om det är på lägsta nivå”

Lycka till med att vara i tränings- och tävlingstrappan!

Dressyrgården 18 juli 2021
♥️
Catrin